Jet Pulse Filtreler, endüstriyel alanda üretim sırasında ortaya çıkan tozun, kokunun ve dumanın hava emişi ile ortamdan alınarak filtre edilmesini sağlayan otomatik sistemlerdir.
Jet Pulse Filtre Nasıl Çalışır?
Endüstriyel ortamdaki gazlar ve tozlar filtrenin emiş borusundan yüksek bir basınç ile bunkere girer. Bunkere giren tozlar, burada bir reflektör yardımı ile aşağıya doğru yönlendirilir. Bu suretle toz tanelerinin torbaya darbe yapması önlenir. Tozlu gazların hızı düştükten sonra ağır taneler torbalara gitmeden dibe çöker. Hafifleri ise esas filtreleme için torbaların dış yüzeylerine yönelir. Tozlu hava filtrenin gövde kısmında bulunan, emilen malzemenin çeşidine ve debisine göre seçilen kartuş tip veya torba filtrelerde tutulur. Filtreleme işi torbaların dış yüzeylerinden içe doğru yapılır. Torbaların dış yüzeyinde biriken toz filtrelemeye yardım eder. Filtrelerden geçen temiz hava, fan yardımı ile emilerek dışarı aktarılır. Kirli hava ise, duman ve toz ise filtrelerin dış yüzeyinde kalır. Kirlenen toz toplama torbaları ise elektronik zamanlayıcı ile kontrol edilen ve 6-7 bar basınçta hava vuran üfleme valfleri ile temizlenmektedir. Yüksek basınç, filtre torbalarında tutulan toz, partikül v.b parçacıkların filtrenin alt kısmında yer alan bunkere düşmesini sağlar. Bu sayede bunkerde toplanan malzemelerin kullanılabilecek olanları kullanılır, kullanılamayanlar atık olarak toplanır.
Jet Pulse Filtreler Hangi Sektörlerde Kullanılır? Jet Pulse Filtreler özellikle demir-çelik, çimento, yem gibi sektörlerde, her türlü toz malzeme ve duman emisyonunun sürekli çıktığı makine çalışma sahaları ve atölyelerde, baca gazı arıtma amacıyla kullanılır.
Jet Pulse Filtre Seçimi Filtre seçimi yapılırken uygulama yeri ve kullanım amacı gibi kriterler göz önünde bulundurulmalıdır. Aşağıda filtre seçiminde dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar belirtilmiştir. * Seçilecek filtre genel havalandırma sistemlerinde kullanılabileceği gibi hastane gibi hassas hava ihtiyacının önemli olduğu bir mekanda olabilir. Bu nedenle filtrede kullanılacak filtre bezi ortama uygun seçilmelidir. Aşağıda bazı torba tipleri verilmiştir.
Akrilik Toz Torba (Tavsiye Edilen Kullanım Alanları: Sönmemiş kireç tozlarına sönmüş kireç, öğütülmüş ham alçı, kum, hemihidrat alçı tozlarında asit yağmurlarının bol olduğu yerlerde, çimento sektörünün hidrolize açık
Nomeks Toz Torba (Tavsiye edilen kullanım alanları: Kireç alkali ve yüksek sıcaklıklarda ve asfalt plentleri.)
Polimid Toz Torba (Tavsiye edilen kullanım alanları: Yüksek sıcaklıklarda bazik ve asidik yerlerde kullanılır. Çimento fabrikalarının ve demir çelik fabrikalarının yüksek sıcaklık isteyen yerlerde.)
Polipropilen Toz Torba (Tavsiye edilen kullanım alanları: Çok kuvvetli asit ve bazik ortamlarda) Polyester Toz Torba (Tavsiye edilen kullanım alanları: Daha çok un, yem, klima ve talaş tozlarının tutulmasında kullanılır. 0,5 mikrona kadar tozları tutar. )
Ryton Toz Torba (Tavsiye edilen kullanım alanları: Sönmemiş kireç tozları ve asit yağmurlarının bol olduğu yerlerde.)
Sentetik Toz Torba (Tavsiye edilen kullanım alanları: Lastik fabrikalarında ,sis, duman gibi tozların olduğu fabrikalara tavsiye edilir.) *Temizlenecek ortamın büyüklüğüne göre filtre seçimi yapılmalıdır. Jet Pulse Filtreler 9 torbalıdan başlar ve ortam büyüklüğüne göre torba sayısı artar. Çok büyük bir alana 9 torbalı bir filtre yeterli gelmeyeceği gibi, çok küçük bir otama 48 torbalı bir filtre çok büyük gelecektir. Bu seçim özenle ve hesaplanarak yapılmalıdır. * Jet Pulse Filtreler, paslanmaz malzemeden yapılabileceği gibi, siyah malzemeden de yapılabilmektedir. * Jet Pulse Filtre gövdeleri, civatalı yapılabileceği gibi, tamamen kaynaklı da imal edilebilmektedir. Civatalı imal edilen modellerde nakliye, montaj ve de montaj kolay gerçekleşmektedir. Fakat ilerleyen dönemlerde olası hava kaçakları bu modellerde daha sık görülmektedir.