Ön filtrasyon ekipmanı olarak sınıflandırılır, tesis çıkışında (atık veya konsantre ürün) filtrasyon ünitesine gelen düşük katı madde yoğunluğuna sahip ürün, filtre bölümündeki ekipmanlara (pres filtre, belt filtre, vakum belt filtre, vakum tambur filtre, vakum disk filtre, vs.) gelmeden önce thickenere alınarak yüksek katı madde yoğunluğu sağlanır. Bu sayede filtre grubuna gelecek olan malzemenin hacmini düşürerek hacim olarak düşük, katı madde yoğunluğu bakımından yüksek malzemenin filtre grubuna gelerek filtrelerin hem performanslı çalışmasını hem de filtre kapasitesi belirlenirken daha küçük filtre kapasitesine sahip ekipman seçilmesini sağlar.
Kapasite ve Hesap Kriterleri
Thickenerlerde kapasite hesabı yapmak için gerekli üç ana kriter vardır: gelen malzemenin debisi, malzemenin çökme hızı ve ürün özellikleri. Bu üç kriter üzerinden laboratuvar çalışmalarının ardından hesaplama yapılarak thickener çapı belirlenir.
Tahrik Grubu ve Kazıyıcı Tarak Mekanizması
Thickenerlerin en önemli parçalarıdır. Thickener tabanına oturan ürünü kazıyıcı tarak mekanizmasının yardımı ile merkezde bulunan dip konik çıkışına yönlendirmeyi, bu şekilde ürünün homojen bir katı madde yoğunluğuna sahip olarak bir sonraki (filtrasyon) aşamaya geçmesini sağlar. Kazıyıcı tarak mekanizmasına tahrik veren grup özellikle belirlenirken kazıyıcının dönüş devri ve çamurdan kaynaklı mekanik zorlamaya karşı dayanıklılık gösterecek şekilde tasarlanarak, ekstra olarak dönme hareketinin yanı sıra yukarı aşağı hareket ederek, çıkıştaki ürün yoğunluğunu homojen tutmayı amaçlar ve aynı zamanda taraklar için bu özellik emniyet olarak da kullanılır.
Kontrol Sistemi
Elektrik panosu üzerinde bulunan dokunmatik ekran vasıtası ile sistemin yazılımı sayesinde kazıyıcı taraklara gelen yük sayısal veri olarak görülebilir, taraklara gelen yük sınırları sisteme tanıtılarak, kazıyıcı tarak üzerine gelen çamur yükü maksimum sınırlara geldiği zaman ana tahrik grubunda bulunan sıyırıcı tarak kaldırma sistemi harekete geçerek sıyırıcı tarağı yukarı yönde hareket ettirerek sıyırıcı tarağın istenmeyen yüke maruz kalmasını engeller, aynı zamanda çıkan ürünün homojen yoğunlukta alınmasını da sağlar. Dip konik üzerinde oluşan yoğun katı maddeli ürün ise filtrasyon aşamasına geçmesi için filtrelere yönlendirilir.